&nbsp

Fõcím

Bozont és Scooby ábrázolása

Char 6124.jpg

A Scooby-Doo, a kölyökkutya (vagy a magyar TV-újságokban "Scooby-Doo kölyök") egy sorozat, ami a nyolcadik Scooby-show. 1988-ban készült. Különleges, hogy minden része Scooby és csapatának kölyökkorát eleveníti fel. Magyar szinkronja 2012-ben került bemutatásra a Boomerang csatornán.

Történet[edit | edit source]

Az új formátum az aktuális trendet követte, az "elbabásítást", azaz az idősebb karakterek múltjába, gyermekkorába ad betekintést, az eredeti Scooby-Doo! Merre vagy? sorozat szereplőivel, itt számszerint 12 évesként (Vilma esetében 11 évesként) láthatjuk őket. Az új műsor ugyanazt az összeállítást használta, mint az eredeti: a csapat (ebben a sorozatban Rejtély Rt. helyett Scooby-Doo Nyomozóiroda), rejtélyeked old meg, ahol az ellenségek általában gazfickók, jelmezekbe bújva. A legnagyobb különbség a műsor tónusában, megjelenésében, stílusában figyelhető meg: ebben a sorozatban a producer, Tom Ruegger a humorra épített, erre helyezte a hangsúlyt, akárcsak a korábbi sorozat producere, Mitch Schauer, aki a Scooby-Doo és a 13 szellemmel dolgozott. Ez egy karikaturisztikusabb, flúgosabb, képregényszerűbb sorozatot adott eredményül: olyan elemeket adtak az epizódokhoz, mint például, hogy Fred minden részben megvádolja Red Herringet a tett elkövetésével, aki egy teljesen újszerű karakter volt a Scooby-Doo történetében. (nevéhez hűen soha nem ő volt a tettes, kivéve egy esetet, amikor Fred nem vádolta meg) Emellett a karakterek táncra perdültek a dalbetét alatt, amely minden részben rendszerint elhangzott. A szörnyek is ironikusabbak lettek, viccesebbek.

Valamennyi felnőtt változat parodizációját kapta meg ebben a sorozatban, Fredet úgy lehetett látni, mint a fejlődő vezetőt, Diánát pedig gazdag lányként gazdag családi háttérrel és egy inassal (Jenkins) aki mindent megtesz neki, Vilma pedig csendes, zárkózott és aranyos volt kisgyerekként, a spin-off beállítása szerint. Bozont és Scooby karaktere nem változott sokat, így hangjaik mind az eredeti, mind a magyar változatban változatlanok maradtak.

A dalok rock'n'roll stílusban szóltak, magyar nyelvben a magyar változatban, kivéve egy epizódot.

1988. szeptember 10.-től, 1991. augusztus 31.-ig sugározták eredetileg az ABC csatornán. Ez a sorozat futott először újra a Cartoon Networkön, majd folytatta a Boomerang. Az epizódokat magyar nyelven 2012-ben mutatták be és a CN-ön jelenleg is látni a részeket. A hangok, akárcsak az angol változatban, csak Bozont és Scooby (Melis Gábor) esetében maradtak változatlanok, a többiek új hangot kaptak. (Diána: Talmács Márta, Fred: Czető Roland, Vilma: Laudon Andrea)

Visszatérő motívumok[edit | edit source]

 • Diána általában az epizódok közben Jenkinst hívja segítségül valamilyen feladatra, melyre ő nem hajlandó. Ekkor elkiáltja magát: "JENKINS!" - ekkor az inas ott terem, és rendszerint felteszi a kérdést: "Igenis, Miss Blake?" Majd miután megkéri rá Diána, és Jenkins elvégzi a feladatot, akármilyen különös is legyen az, Diána azt mondja végezetül: "Köszönöm Jenkins, ennyi volt." Ekkor Jenkins újra: "Igenis, Miss Blake"
 • Diána nem tűri el a koszt.
 • Frednek mindig őrült ötletei támadnak az ügy megmagyarázására, mint a Jeti, vagy a Holdvakondok támadása.
 • Red Herring távozásakor általában a fiúval valami szerencsétlenség történik, majd azt mondja: "Ez cseppet sem vicces!"
 • Fred általában minden megjelenő ismeretlen alakot meggyanúsít és ok nélkül kikérdezi.
 • Amikor a csendes Vilma nyomoz, és felkiált: "Apám!" A többiek, akik körülveszik, általában azonnal nagy felhajtásba kezdenek és a következőket mondják: "Vilma azt mondta, Apám!!" vagy hosszabban valaki megszólal: "Vilma beszélt!" és továbbadja a szót a következőnek: "Azt mondta Apám!!" és az pedig így tovább: "Biztos talált egy nyomot!". Ez rendszerint a rész közepén azt jelenti, hogy Vilma kétségtelenül talált egy nyomot, az epizód végén pedig, hogy van egy terve.
 • A gazfickó általában miután elmondja, hogy "Minden sikerült volna, ha nincsenek ezek a kölykök és nem kotnyeleskednek bele" elmondja azt is, hogy "és persze a kutyájuk", de ez Scooby noszogatására történik meg.
 • Scooby sokszor nevet Bozont viccein, ám általában a nevetés után elszólja magát: "Ezt nem értem!"
 • Amikor Bozont és Scooby megrémülnek, és elmondják, hogy találkoztak egy szörnnyel, Diána általában nem hisz nekik, és őszintén elmondja: "Szörnyek márpedig nem léteznek!"
 • A hírmondó szinte minden epizódot megszakít egy különleges közleménnyel, mely adásról adásra más és más, általában valami teljesen lényegtelen, de humoros dolog.
 • A zenés üldözési jelenetek előtt Bozont általában felkéri Scoobyt, hogy indítsa el a zenét, melyet minden alkalommal más és más módon tesz meg.
 • A zenés üldözési jelenetek közben a banda valamennyi tagja rutinos táncmozdulatokkal színesíti a jeleneteket, minden bandatagnak van egy megszokott mozdulata, melyet ilyenkor megtesz. Ilyenkor általában a szörny is táncol velük.
 • Mikor a banda egy kísérteties épületet vizsgál át, Diána felkiált: "Jajj!" Mire az egész csapat megrémül, odafutnak, és kiderül, hogy valami egészen jelentéktelen veszteség érte a ruhájával, hajával vagy tisztaságával kapcsolatban.
 • A csapat (élén Bozonttal és Scoobyval) sokszor megviccelik a szellemet vagy szörnyet azzal, hogy beöltöznek különféle jelmezekbe és átverik ezzel, amíg a szörny rá nem eszmél, mi történik itt. Ez általában eltart egy-két percig.
 • Scooby egy félelmetes helyre csak Scooby Snackért cserébe megy be. (van, hogy Scooby Snax a neve)
 • A Scooby Snax különböző ízekben kapható, mint a pillecukor, sonka, pizza vagy fokhagyma.
 • Scooby Snack-evés után Scooby a finom íztől rakétaformát ölt és kilövi magát. Miután gyengéden leesik, azt mondja: "Fincsi!"
 • Vilma saját járműve ebben a sorozatban egy rakétameghajtású gördeszka, mely meneküléskor az egész csapatnak jól jön.
 • Vilma a számítógépét egy kis bőröndben tartja, mellyel különböző számításokat végez el.
 • Scooby orra rendszeresen levehető, mint "szuperszimat" és nyomokat keres aktívan.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.